Codeproef - Kunsteducatief project voor leerkrachten kleuter- en basisonderwijs

Door: Kunst in Zicht i.s.m. 6 Limburgse cultuurcentra
© Sven Van Baarle

Workshop Hoe kraak ik de code om van een cultuuruitstap een feest te maken?

Codeproef laat leerkrachten uit het kleuter- en lager onderwijs gluren tussen de gordijnen van het theater. We komen op een scène die nog in volle opbouw is. Ook jij kan nog een handje helpen! Vergeet je jas niet in de vestiaire te hangen. Opgepast! Hier staat nog een ladder! Als je nog niet naar het toilet bent geweest, moet je nu nog snel gaan! Kan jij dit kledingrek even rechts achteraan op de scène zetten? De theatertrekken waaraan de spots hangen gaan omhoog.
Welkom allemaal!
De leerkrachten worden in kleine groepen opgesplitst en nemen via een doorschuifsysteem deel aan 4 miniworkshops die elk vanuit een ander vertrekpunt tools aanreiken om een culturele uitstap met je klas nog waardevoller te maken.
Eén van de werkstations vertrekt vanuit de vaak vage tekst ter voorbereiding op een theatervoorstelling of expositie. Waar gaan we nu eigenlijk naar kijken? De begeleider van dit werkstation neemt de rol van de leerkracht op zich. Hij vraagt wat we denken dat we te zien gaan krijgen? Wat we hopen te zien? Want hij weet het zelf ook niet! Twijfelen mag, laat je verbeelding de vrije loop!
Een ander station behandelt de verschillende obstakels die je kan tegenkomen tijdens een uitstap naar het theater, hoe absurder, hoe beter! Wat als je leerlingen van gekkigheid op de theaterstoelen gaan staan? Of wat als jij de voorstelling niet hebt begrepen, maar de klas wel?
Leef je in, in de rol van je leerlingen, in de rol van jezelf als leerkracht, maar ook in de rol van iemand die in het cultuurcentrum of museum werkt.

Op een laagdrempelige, speelse manier gaan de deelnemers in 4 korte workshops op zoek naar manieren om van een theaterbezoek een feest te maken. Wat de regels zijn, en wanneer die soms ook overtreden mogen worden. Er wordt gespeeld, gekeken en geprikkeld.  

Kunst in Zicht is een vrijhaven voor actieve kunsteducatie. Dat doen we enerzijds in een labowerking met kinderen en jongeren. Anderzijds voorzien we in coaching en vorming van begeleiders.
Daarbij staan steeds twee doelen voorop: leren door de kunsten en interesse ontwikkelen voor de kunsten.


Praktisch

Codeproef vindt plaats in de cultuurcentra van Tongeren, Maasmechelen, Heusden-Zolder, Lommel en Hasselt op volgende data:

di 29/09/20: De Velinx Tongeren
do 01/10/20: CC Maasmechelen
do 08/10/20: CC Muze Heusden-Zolder
di 27/10/20: CC de Adelberg Lommel
do 29/10/20: CCHA Hasselt

Aanvangsuren: 9 tot 12 uur of 13 tot 16 uur.
Je kiest voor één dagdeel.
Je betaalt 25 euro voor een dagdeel van 3 uur.


Credits

CODEPROEF is een samenwerking tussen Kunst in Zicht en C-mine Cultuurcentrum, cultuurcentrum MUZE, CCHA/cultuurcentrum Hasselt, Cultuurcentrum de VELINX, Cultuurcentrum De Adelberg en CC Maasmechelen.

Doelgroep(en):
LK Leerkrachten


Prijs:  € 25.00 per leerling

Aantal vrije plaatsen:
Zie de speelmomenten onderaan  Reserveren


Reservatie maken

Kies één van de onderstaande speelmomenten

Datum Uur Locatie Vrije plaatsen
do 01.10.2020 09:00 - 12:00 CC Maasmechelen (Koninginnelaan 42, 3630 Maasmechelen) 17 Inschrijven kan vanaf
vr 04.09.2020 12:15
do 01.10.2020 13:00 - 16:00 CC Maasmechelen (Koninginnelaan 42, 3630 Maasmechelen) 17 Inschrijven kan vanaf
vr 04.09.2020 12:15