De Binnenkamer van Binta

Door Laika

© Kathleen Michiels

Theater Over liefde, leed en lolly's.

Duur activiteit: voorstelling + rondleiding in decor = 80 minuten!

 

Binta is een stoer en vindingrijk meisje van 9 jaar. Het is bezoekuur in het kindertehuis waar ze verblijft. Vol ongeduld kijkt ze uit naar de komst van haar mama. Terwijl ze wacht, neemt ze je mee in haar geheime binnenkamer, in het gezelschap van vriendje Yoeri.

 

Onder de vleugels van Laika maakt de jonge theatermaakster Aminata Demba De binnenkamer van Binta. Inspiratie putte ze uit gesprekken met kinderen en volwassenen die tijdelijk of langdurig van hun ouders zijn gescheiden, en met deskundigen die instaan voor de opvang in kindertehuizen.

Hanneke Paauwe ging met dit materiaal aan de slag en schreef een bitterzoete vertelling over hoe het voelt om niet thuis te kunnen wonen en je ouders te moeten missen.

 

Samen met muzikant Sam Gysel en in regie van Jo Roets speelt Aminata een zintuiglijk verhaal over de veerkracht van kinderen in deze complexe wereld. Verwacht je aan een wervelende vertelling gekruid met humor, muziek en zoete geuren.

Na de voorstelling die ongeveer 60 minuten duurt is er per klas een rondleiding in de buitenkamer van Binta, een installatie met objecten, audiomontages en korte teksten over de prettige en minder prettige aspecten van het gezinsleven. Dit is  een leuk en belangrijk onderdeel van de voorstelling. 

 

 

De sterke tekst van Hanneke Paauwe, de innemende vertolking van Demba, de live muziek van Sam Gysel, de kastjes en schuifjes die nieuwe verhalen introduceren: alles klopt aan deze mooie voorstelling over lief en leed, verdriet en veerkracht. De Standaard

 

Wij kwamen gisteren kijken naar jouw voorstelling. Wat een fantastische voorstelling. Wij waren verbaasd over de inventiviteit van het decor, we waren onder de indruk van de drummer en we waren enthousiast over Binta zelf. Hoe je een moeilijk thema toch op een begrijpelijke manier naar kinderen kan brengen. Chapeau aan iedereen die meewerkte aan dit stuk. KLAS 6D, 16 november 2021

 
Demba zette haar eigen ervaring en netwerk in om een universele voorstelling te maken die ons een mooie inkijk geeft in het denken en doen van een kind in een tehuis. Dat is geen licht thema, maar door Demba’s energieke spel, de sterke tekst en de verrassende deurtjes en kiertjes in het decor resulteert het in een frisse en wervelende vertelling.
Juryrapport Theaterfestival

 

 

Credits
concept en spel: Aminata Demba - concept en tekst: Hanneke Paauwe - regie: Jo Roets - muziek: Sam Gysel - scenografie: Studio Kuurjeus - kostuums: Maartje Van Bourgognie - lichtontwerp: Rob Van Ertvelde - dramaturgie: Mieke Versyp - zintuiglijk advies: Peter De Bie - choreografisch advies: Iris Bouche - techniek: Rik Van Gysegem, Tim van der Linden - productie: Pieter Smet
Laika/Aminata Demba - in coproductie met: Perpodium - met dank aan: Cronos Invest - met steun van: de Vlaamse Gemeenschap en Tax Shelter van de Belgische federale overheid.  

Doelgroep(en):

5LJ
Lager - 5de leerjaar
6LJ
Lager - 6de leerjaar

Taalniveau:

Duur:

80 minuten

Prijs:

€ 3.00 / leerling

Aantal vrije plaatsen:

Zie de data onderaan

 Reserveren

Bijlagen:

 Lesmap

Reservatie maken

Kies één van de onderstaande data

Datum Uur Locatie Vrije plaatsen Reserveer
di. 23-01-2024 10:30 - 11:50 CC Maasmechelen 21 Log in om te kunnen reserveren
di. 23-01-2024 13:30 - 14:50 CC Maasmechelen 17 Log in om te kunnen reserveren